fbpx

Focus houden in je bedrijf

Ondernemers zijn vaak ‘happy creatives’ met veel ideeën en gedachten. Misschien herken je het wel dat je de ene dienst nog niet af hebt of de volgende spookt alweer door je hoofd.

Heel leuk, al die creativiteit, maar je wilt ook focus houden in je bedrijf zodat de buitenwereld begrijpt wie je bent, wat je doet en welk probleem je met hen oplost. Maar, hoe behoud je nou die focus?

In dit artikel deelt Ilza Keeman, businesscoach voor te drukke ondernemers, tips om de focus in je bedrijf te houden door de juiste acties te implementeren.

Stress!

Wanneer je geen focus hebt ervaar je stress. Je gedachten schieten alle kanten op en je hersenspinsels gaan van de hak op de tak. Deze gedachten zwepen je op of halen je juist met een mokerslag weer naar beneden. 

Het levert je spanning op in je lijf, chaos in je hoofd en regelmatig ook een gevoel van tekort. Zonder dat je het echt doorhebt bepalen deze gedachten je handelen én veroorzaken ze jou een hoop stress.

Denken in tekorten

Als je gedachten met je aan de haal gaan en je stress ervaart gaat dit vaak niet over je dromen en doelen. Je maakt je zorgen over je inkomen, over je tijd, over je nieuwe diensten of producten en de hoeveelheid klanten die je bedient. Niet echt onderwerpen waar je blij van wordt of waardoor je met plezier aan het werk gaat.

Catch yourself!

Zo nu en dan zal je een gedachte opmerken. Die wil je met beide handen beetpakken en aankijken. Wat voor gedachte heb je? Komt hij voort uit overvloed of te kort? Welk gevoel geeft het je? En hoe kan je deze omdraaien? Observeer je gedachten goed en merk op wat het met je doet. Pas dan ben je in staat om hem om te draaien.

Maak je je bijvoorbeeld zorgen omdat je geen tijd hebt om meer klanten te werven? Merk dan op dat deze niet concreet is. De gedachte komt voort uit een gebrek aan focus. Als je weet hoeveel prospecten je moet hebben om het juiste aantal klanten te mogen verwelkomen en hoeveel tijd het je kost om deze potentiële klanten in je funnel te krijgen, kan je objectief naar de cijfers kijken.

Doelen stellen

Wil je de chaos in je hoofd verminderen? Dan heb je te werken met doelen. Doelen waardoor je weet waar je voor werkt. Doelen die helder aangeven hoeveel geld je gaat investeren en hoeveel inkomen je maandelijks wilt hebben. Doelen die helder verwoorden waar je over 5 jaar bent en hoe dat er precies uitziet.

Plan maken

Naast doelen heb je ook een plan nodig. Een plan waarmee je jouw doelen waarmaakt. Waaraan je kan toetsen of je op de goede weg bent. Waardoor je weet wat je precies te doen hebt om nieuwe klanten te krijgen. Om klanten te behouden. Om te komen waar je over 5 jaar wilt zijn.

Acties uitzetten en plannen

Wanneer je een plan hebt kan je een actielijst maken. Aan deze acties hang je tijden zodat je ze in je agenda kan plannen. Kort gezegd is dit wat je nodig hebt om focus te creëren. Om te weten wat je dagelijks te doen hebt om je dromen waar te maken. Dat geeft helderheid en elimineert al een hoop tekort gedachten.

Stoppen met herkauwen

Maar je kan nog veel meer doen om rust in je hoofd te ervaren. Een van de belangrijkste gewoonten die je jezelf kan aanleren is het maken van keuzes. Oftewel: kiezen, stoppen met twijfelen en evalueren op het afgesproken moment.

Vervolgens is er ruimte om opnieuw een keuze te maken (bij te sturen). Wij mensen, lijken wat dat betreft veel op koeien. We herkauwen tot we een ons wegen. En blijven daardoor in rondjes draaien. Deze eigenschap zorgt er gegarandeerd voor dat je het beetje focus wat je had alsnog verliest.

Paniek schoppen

Bij gebrek aan focus maken we vaak verkeerde beslissingen. We zijn zoekende naar iets wat de ‘pijn’ kan verlichten, de tekorten kan drukken. We schakelen coaches in, kopen (online) programma’s of producten waarvan wij denken dat ze ons verder gaan helpen.

Check bij jezelf wanneer je iets koopt of je zoekende bent. Of dat je gericht een probleem op wilt lossen waarvan je helder hebt wat het probleem is, wat het je nu kost en wat je wilt dat het je oplevert. Als dit aansluit op je doel en niet komt vanuit paniek of vluchtgedrag kan je overwegen om tot een koop over te gaan. En dit geldt niet alleen voor aankopen.

Wat ik probeer te zeggen is dat je tijdens je werk je ego thuis moet laten. Maak geen beslissingen vanuit paniek door te kort. Vaak speelt hier het ego mee wat het kind in jou triggert. Omdat je geen rust ervaart en mede daardoor niet kunt sturen is iedere beslissing die je maakt niet gegrond op wat er echt nodig is om je doelen te behalen.

Rust nemen

Wat mij bij misschien wel de belangrijkste tip brengt, namelijk: rusten. Wellicht klinkt dit flauw voor je of als en open deur, maar je zal versteld staan hoeveel mensen niet weten wat rusten is.
Rusten is niet;

 • Op je telefoon filmpjes kijken
 • Je neus verstoppen in vakliteratuur
 • Tv kijken of Netflixen
 • Uit eten gaan of naar de bioscoop

Rusten is wel;

 • Wandelen
 • De natuur opzoeken
 • Op een bankje genieten van het uitzicht (zonder koptelefoon of podcast!)
 • Voldoende slapen (niet te veel)
 • Jezelf niet overvoeden
 • Zonder telefoon met een kopje thee op de bank zitten
 • Mediteren

Je leest het al, meer focus in je bedrijf heeft vooral te maken met het hebben van rust in jezelf. Deze ervaar je door te weten wie je bent, waar je naartoe wilt en hoe je dit gaat doen. En daar kom je pas echt achter door te rusten. Stil te staan en te voelen wat je op dit moment nodig hebt.

Dit gastblog is geschreven door Ilza Keeman, business coach voor te drukke ondernemers. Kijk voor meer tips om te leren rusten of je stressniveau te verlagen op haar Blog.

Start nu met e-mailmarketing.

Probeer ActiveCampaign 14 dagen gratis en krijg direct toegang tot de Snelle Start Training.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

ActiveCampaign 14 dagen gratis proberen?

sales-funnel-activecampaign-removebg-preview

Probeer ActiveCampaign gratis

sales-funnel-activecampaign-removebg-preview
MailTribe draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches