Je stuurt een e-mail naar je mailinglijst.. en dan zie je dat maar 20% je e-mail heeft geopend. Geen geweldige open rate..
Hoe kan dat toch? En belangrijker.. wat kun je verbeteren om ervoor te zorgen dat je e-mails beter worden geopend?
Wat is een open rate?
Laten we beginnen bij het begin. De open rate is een metric die aangeeft hoe goed jouw e-mails worden geopend. Het wordt getoond als een percentage. De open rate wordt op de volgende manier berekend: het aantal mensen dat je e-mail heeft geopend, gedeeld door het aantal e-mails die succesvol bij de ontvangers zijn afgeleverd.
Voorbeeld:
- je verstuurt een e-mail naar 100 personen
- 10 e-mails zijn gebounced (niet aangekomen)
- 20 personen openen de e-mail
De open rate is dan: 20 / (100 – 10) = 0,22 (22,22%)
Wist je dat de gemiddelde open rate tussen de 20 en 30% ligt? (zie ook dit onderzoek en deze resultaten). Dat kan beter!
Bron: superoffice.com
Hoe kun je de open rate verbeteren?
Je weet nu wat de open rate is. Wanneer je een e-mailmarketing systeem gebruikt (zoals ActiveCampaign) dan kun je de gemiddelde open rate vaak op het dashboard of bij de rapportages van het systeem bekijken.
Dit is bij mij op dit moment de gemiddelde open rate:
Hoe zorg je ervoor dat je zelf ook zo’n goede open rate krijgt? Een aantal factoren spelen daarbij een belangrijke rol:
- de kwaliteit van je e-mailbestand
- de afzender naam en afzender e-mailadres
- de onderwerpregel
- personalisatie
- segmentatie
- frequentie
Samengevat komt het op het volgende neer (onthoud deze zin heel goed):
Stuur de juiste e-mail naar de juiste persoon op het juiste moment
1. De kwaliteit van je e-mailbestand
Welke e-mailadressen staan op jouw mailinglijst? En op welke manier heb je deze e-mailadressen verkregen? Heb je de e-mailadressen gekocht of zijn ze op je lijst gekomen via een weggever? Wanneer hebben de contacten voor het laatst een e-mail van je geopend?
Dit zijn allemaal vragen waarmee je kunt testen wat de kwaliteit van je mailinglijst is. Zorg ervoor dat je alleen actieve, betrokken en kwalitatief goede e-mailadressen op je mailinglijst laat staan. Dit heeft invloed op de open rate van je e-mails.
Je kunt bijvoorbeeld inactieve contacten automatisch toevoegen aan een re-engagement automatisering, zodat je ze weer kan heractiveren. Als ze dan nog steeds niet actief worden, dan kun je ze uitschrijven van je mailinglijst.
Houd ook rekening met de manier waarop je e-mailadressen verzamelt. Gebruik je een dubbel opt-in formulier of een single opt-in formulier? Bij dubbele opt-in weet je zeker dat de persoon zichzelf heeft aangemeld, doordat die persoon de aanmelding eerst nog moet bevestigen voordat hij/zij wordt toegevoegd op de mailinglijst. Dit zorgt voor een kwalitatief betere mailinglijst. Aan de andere kant komt deze bevestigingsmail wel vaak in de spam terecht, waardoor je het risico loopt dat je veel leads kwijtraakt. Zelf gebruik ik om deze reden single opt-in, zodat nieuwe leads direct worden ingeschreven op de mailinglijst zonder eerst te moeten bevestigen. Maak voor jezelf de afweging of je single of dubbele opt-in wilt gebruiken.
2. De afzender naam
Welke afzender naam gebruik jij voor je e-mails? Gebruik je je bedrijfsnaam of je eigen naam?
Je ontvangers vinden het fijner om contact te hebben met een persoon in plaats van met een bedrijf. Gebruik dus je persoonlijke naam als afzender naam.
Daarnaast is het afzender e-mailadres belangrijk. Gebruik geen info@ e-mailadres of Hotmail / Gmail adres als afzender. Gebruik altijd voornaam@bedrijfsnaam.nl als e-mailadres zodat de kans veel kleiner is dat je in de spam terechtkomt.
3. De onderwerpregel
Het doel van de onderwerpregel is dat je e-mail wordt geopend. Dat is het enige doel. In die overvolle inbox moet jij ervoor zorgen dat je opvalt en dat je ontvangers nieuwsgierig worden om de e-mail te openen.
Wanneer je de open rate van je e-mails wilt verhogen, dan is het dus belangrijk dat je een goede onderwerpregel verzint die opvalt.
Hoe maak je een goede onderwerpregel?
- Maak nieuwsgierig
Je kunt je ontvanger nieuwsgierig maken door alleen het begin van een zin als onderwerpregel te gebruiken. De zin gaat dan verder in de e-mail zelf. Op die manier klikken je ontvangers sneller door. Of je gebruikt een korte zin die nog niet vertelt waar de e-mail over gaat. - Maak gebruik van emoticons
Wist je dat je een emoticon in de onderwerpregel kunt plaatsen? Op die manier valt je e-mail echt op in de inbox. Probeer het eens! - Houd de onderwerpregel kort
Op mobiel heb je maar een beperkte ruimte om de onderwerpregel te tonen. Het is vervelend als je niet de hele onderwerpregel kunt zien waardoor ontvangers kunnen afhaken. Houd het dus kort. Onderwerpregels van 6 tot 10 woorden scoren het beste. - Personaliseer de onderwerpregel
Verwerk bijvoorbeeld de voornaam van de ontvanger in de onderwerpregel. Zo maak je de onderwerpregel een stuk persoonlijker. Schrijf alsof je naar een vriend schrijft. Een voorbeeld van een persoonlijke onderwerpregel is:
“Ben je er morgen bij, [voornaam]?” - Gebruik aantrekkelijke woorden
Er zijn een aantal woorden die altijd goed scoren in een onderwerpregel. Het woord “geheim” schijnt goed te scoren, omdat mensen het altijd leuk vinden om geheimen te ontdekken.
Een ander voorbeeld is “slecht nieuws”. Dit maakt nieuwsgierig en je weet nog niet wat het slechte nieuws is.
Verder kun je spamgevoelige zinnen het beste vermijden, zoals “gratis verzending!!!!!”. - Maak gebruik van schaarste
Heb je een tijdelijk aanbod? Zijn er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor je workshop? Door gebruik te maken van schaarste zijn mensen sneller geneigd om je e-mail te openen. Dit komt door FOMO (“fear of missing out”): ze zijn bang dat ze iets mislopen.
Hierbij nog een aantal voorbeelden van onderwerpregels die voor mij goed hebben gewerkt:
- nu of nooit..
- gemiste kans..
- vraagje, [voornaam]
- belangrijk
Lees ook deze tips voor het maken van een goede onderwerpregel.
4. Personalisatie
Je kunt je e-mails op verschillende manieren persoonlijk maken.
Voorbeelden van personalisatie:
- spreek de ontvanger aan met zijn/haar voornaam
Gebruik in de e-mail de voornaam van de ontvanger zodat die persoon zich echt aangesproken voelt. - bepaal zelf de e-mail frequentie
Je kunt de ontvanger zelf laten bepalen hoe vaak hij/zij van je wilt horen. Simpelweg door het aan de ontvanger te vragen. Op die manier zorg je ervoor dat je niet teveel en niet te weinig e-mails verstuurt naar die persoon. - maak de e-mail content persoonlijk
Op basis van gedrag, demografie, interesses of andere persoonlijke eigenschappen kun je bepaalde tekstblokken wel of niet tonen in de email. Op die manier zorg je ervoor dat de inhoud van je e-mail helemaal afgestemd is op de behoefte van de ontvanger.Wist je dat 53% van de bedrijven gebruik maakt van gepersonaliseerde e-mails?!
Bron: Nationale E-mail Benchmark 2018
5. Segmentatie
Segmentatie betekent dat je de content van je e-mails afstemt op de interesses van de ontvanger.
Waarom zou je dat doen? De mensen op je mailinglijst hebben verschillende problemen of uitdagingen en zijn op zoek naar verschillende soorten informatie of oplossingen. Daarnaast kunnen ze verschillende interesses of kennisniveaus hebben. Daarom heeft het geen zin om dezelfde e-mails naar je hele mailinglijst te sturen.
Zorg ervoor dat je data verzamelt waarop je kunt gaan segmenteren. Ben je een trainer en geef je online marketing trainingen? Dan is het interessant om te weten in welk onderwerp iemand geïnteresseerd is en naar welke oplossing hij/zij op zoek is (online cursus, klassikale cursus, consultancy of implementatie traject).
Op welke manier zou jij je doelgroep kunnen opsplitsen in kleinere groepjes? Denk daarover na.
Wist je dat minder dan de helft van de bedrijven gesegmenteerde e-mails stuurt?
Bron: Nationale E-mail Benchmark 2018
6. Frequentie
Hoe vaak verstuur je e-mails naar je mailinglijst? Wanneer je teveel e-mails verstuurt, zullen je ontvangers geïrriteerd raken en zich uitschrijven van je mailinglijst. Maar wanneer je te weinig mailt, ben je niet meer “top of mind” en loop je klanten mis. Zorg voor de juiste frequentie.
Hoe kom je erachter wat de juiste frequentie is? Vooral door te testen.
Stuur je wekelijks een e-mail en krijg je weinig spam klachten? Dan kun je eens proberen om twee keer per week een e-mail te sturen.
Maak je gebruik van marketing automation?
Test dan ook hoevaak je het beste een geautomatiseerde e-mail kunt sturen door te kijken naar je statistieken.
Kijk ook naar het juiste tijdstip en de juiste dag van verzenden. Dit kan van grote invloed zijn op je open rate.
1 Reactie
Dank je wel voor de tips Rachelle,
in mijn nieuwste mailing heb de onderwerpregel persoonlijk gemaakt met een voornaam erin.
De onderwerpregel heb ik kort gehouden met een vraag.
En de afzender weer terug gezet naar mijn persoonlijke naam i.p.v. mijn bedrijf.
Van enkel optin wil ik binnenkort naar een dubbel optin…..goed advies….zat me al lange tijd niet lekker.
Nu maar afwachten….ben benieuwd!
Ondernemende groet,
Else Leendertse, http://www.elle-consult.nl